Садівництво

Вирощую мікрозелень в домашніх умовах. Просто і корисно

Микрозеленью називають молоду розсаду городніх рослин, що постає до висоти не більше 3-10 см і складається з 1-2 листочків. Зокрема в період активного зростання в молодих паростках присутній максимальний обсяг вітамінів і різних корисних речовин. Сьогодні хочу поговорити з вами про те, як можна проростити мікрозелень в домашніх умовах.

Які рослини можна використовувати для вирощування в якості мікрозелені

Для цієї мети застосовують насіннєвий матеріал пряних трав, зелені, салатів, буряків, капусти, цибулі, злакових культур. Культури сіють у вигляді сумішей або кожна рослина в окремий посуд. Якщо боїтеся помилитися у виборі, купите в магазині готову суміш насіння.

Для посадки використовують насіння таких культур:

  • броколі (у паростках міститься каротин і вітамін C);
  • базилік (можна додавати в овочеві, м’ясні та рибні страви, у складі містяться ефірні олії, каротин, вітаміни);
  • горох (у паростках присутні протеїни і фосфор, багаті вітамінами);
  • гречка (багата фолієвою кислотою і рутином);
  • діжонська гірчиця (у складі є велика кількість вітамінів C та E, можна додавати в різні салати і бутерброди);
  • сочевиця;
  • пшениця (у паростках містить безліч вітамінів групи B, а також фосфор, залізо і кальцій);
  • овес (у проростках містяться магній, кальцій і залізо, а також вітаміни C, K і E);
  • соняшник (у паростках присутні вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти);
  • люцерна (проростки люцерни і соняшнику – джерела рослинного білка);
  • крес-салат (у паростках містяться сірка, магній, білки, йод, фосфор, велику кількість вітамінів);
  • буряк (можна додавати в салати і другі страви);
  • редис.

Послідовна інструкція по вирощуванню мікрозелені

Виростити паростки досить просто. Для цієї мети потрібно підготувати відповідний посуд для пророщування, насіннєвий матеріал і воду.

Послідовність дій:

  1. Замочую насіннєвий матеріал в склянці з рідиною для набухання, щоб насіння швидше пустили паростки.
  2. Потім беру контейнер для пророщування, використовую його нижню частину і наливаю туди воду. Рідина не повинна діставати до країв приблизно до 1 див.
  3. Накриваю ємність верхньою частиною у вигляді сіточки, розділених на секції.
    Викладаю насіння, рівномірно розподіливши по решітці.
  4. Проводжу обприскування насіння за допомогою пульверизатора для додаткового зволоження і розміщую в тепле освітлене приміщення.
  5. Як тільки насіння пустять проростки настільки, що коріння зможуть застрягти в сітці, починаю промивати зелень під краном з водою. Процедуру проводжу по 2-3 рази в добу. Обов’язково наповніть ємність рідиною після ополіскування, корінці повинні діставати до вологи.
  6. Збираю урожай готової зелені. Зазвичай паростки готові до використання через 5-10 днів. Зелень потрібно збирати, коли вона досягне висоти до 4-7 див.

Молоді рослини необхідно вживати в їжу в сирому вигляді – так вони зможуть принести більше користі для організму. Смакові якості проростків частіше незвичайні, але досить приємні.